Protest al avocaților din Baroul Sălaj privind problemele din sistemul judiciar
,Avocaţii din Baroul Sălaj au protestat, miercuri, prin întreruperea activităţii, pentru a atrage astfel atenţia asupra unor probleme din sistemul judiciar, care se repercutează direct asupra justiţiabililor.
Printre problemele semnalate, în cadrul unei conferinţe de presă, de către avocatul Cristian Tărău, decanul Baroului Sălaj, se numără: îngrădirea accesului la justiţie prin intermediul unor taxe de timbru cu o valoare foarte mare, durata foarte mare a unor termene de judecată, creşterea taxelor pe care avocaţii trebuie să le plătească către stat, deficitul de personal în instanţele de judecată şi lipsa experţilor judiciari.
“Sunt deja câteva, cum să spun, elemente, din păcate, ale sistemul nostru judiciar cu care ne-am prea obişnuit, care deja de multe ori duc în derizoriu eficienţa unui act de justiţie. (…) Aceste chestiuni care au fost, repet, mult prea încetăţenite, noi, corpul profesional al avocaţilor, am propus să fie revizuite cât mai repede, să fie dezbătute cât mai des în perioada următoare, să încercăm noi să facem ceva, pentru că doar dezbătând şi discutând despre o problemă poţi ajunge să o şi remediezi, încet – încet. Revoluţii nu se prea mai întâmplă, aşa, în domeniile astea. Deci, trebuie o dezbatere şi o muncă de Sisif”, a precizat Cristian Tărău.
Acesta a exemplificat cazurile unor acţiuni în instanţă privind accidente auto, unde expertizele ce trebuie realizate pot duce la procese ce se întind pe câţiva ani. La fel se întâmplă şi în cazurile de partaj, după divorţ, unde se adaugă şi un cuantum foarte mare al taxei de timbru.
Acţiunea de miercuri a consemnat debutului campaniei “O zi fără avocaţi – ziua în care statul de drept nu există”, campanie care se doreşte a include mese rotunde şi discuţii cu autorităţile statului din domeniul justiţiei, pentru rezolvarea problemelor semnalate.
“Ar trebui să urmeze o serie de mese rotunde, de dezbateri, prin care să reamintim, să rediscutăm aceste chestiuni, până când se începe în mod serios să se lucreze la ele, la remedierea lor. Asta este, oarecum, viziunea noastră, de a dezbate. Noi, fiind cei care ne confruntăm zilnic cu probleme, le putem dezbate într-o manieră aplicată, nu doar generică, nu doar în teorie, ci şi în practică. De cealaltă parte a mesei, exponenţi ai puterii legislative sau executive vin cu o variantă, cu o teorie. Noi spunem prin ce se traducere în practică şi atunci s-ar putea să existe un dialog efectiv aplicat, nu doar din birou sau din din afara sistemului”.
Sursa: AGERPRES/(A – autor: Sebastian Olaru, editor: Karina Olteanu, editor online: Adrian Dădârlat)